strava

trailrunners

Sneller en verder lopen?

Ik heb nog nooit zoveel gelopen als de laatste maanden. De conditie is beter dan ooit. Ik sta vooral versteld van mijn huidig recuperatievermogen. Vroeger liep ik 2 maximaal 3 keer in de week. Sowieso had ik daarbij een rustdag nodig tussen 2 loopsessies. En wanneer ik stevig in het rood ging, zelfs meerdere dagen: herstellen van pijntjes herstellen en oververmoeide benen laten uitrusten.

Tegenwoordig loop ik probleemloos meerdere dagen na elkaar. Ook wanneer ik toch nog eens een PR aanval, valt de lichamelijke schade achteraf mee. Ik ben er van overtuigd dat dit grotendeels komt door het trailrunnen. Vroeger had ik ongeveer een 3 à 4 vaste looproutes volledig geasfalteerd. De drang om snel te lopen was hier constant aanwezig. Ten eerste doordat die routes geen geheimen hebben. Je kent elk kilometerpunt. Ten tweede zijn zo een routes ook gewoon eentonig. Je verkrijgt dus enkel wat afleiding en spanning door de snelheid op te drijven. Zeker omdat ik ook altijd alleen liep. Maar steeds tegen je limiet lopen is natuurlijk de slechtste training - na niet lopen :) — die je kan hebben.

Lees meer

‘Snel’ op trage wegen …

Trage wegen, je vindt ze in vele vormen: verhard of onverhard, breed of smal, kort of lang, kronkelend of rechtlijnig …  Wat hebben ze gemeenschappelijk? Ze zijn enkel toegankelijk voor zachte weggebruikers.*

Overal vind je tegenwoordig trage wegen: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Dit was ooit anders. Vele veldwegen, boswegen, kerkwegels, oude treinbeddingen, jaagpaden, … hebben een hele tijd onder druk gestaan. De vzw trage wegen en regionale landschappen hebben dit een vijftien jaar geleden stevig op de Vlaamse en lokale agenda geplaatst. Zelf heb ik in 2008 nog meegewerkt aan de inventarisatie van het Moerzeekse tragewegennetwerk.

In die eerste jaren kwamen trage wegen vaak nogal conflictueus onder de aandacht: burenruzies, processen, natuurverenigingen tegenover landbouwers …

Lees meer

Naturarun Westmalle

Zondag 7 maart heb ik de 14 km van de Runners' lab Trailrun Series Westmalle in Zoersel gelopen. Samengevat: een vlak parcours met enkele technische stukjes in een heel bosrijke omgeving. Het was genieten onder een fris maar stralend zonnetje.

Ik liep deze keer alleen (mijn vrouw liep samen met een vriendin). En dus ben ik - ondanks de zware benen - toch beginnen lopen voor een mooie tijd. Dit was origineel niet het plan want de dagen ervoor had ik al heel wat kilometers afgelegd: woensdag 28 km, vrijdag 12 km en de dag ervoor 10 km. Gevolg is wel dat ik hierdoor geen foto's heb van tijdens de loop.

Maar de broers Bertels (van het videokanaal Running in Belgium) liepen eerder de 21 km en maakten er een mooi videoverslag van. (Enkel het grapje negeren dat 9 km voor mietjes is ;- )

Lees meer

Loop eens een MTB-route

Je kent misschien de vaste looproutes van Sport Vlaanderen? Hiervan zijn vooral de 100% natuurlopen de mooiste! Maar al veel langer bestaan de vaste MBT-routes. We kenden ze origineel als de BLOSO-routes, opgedeeld in blauwe, groene en rode lussen. Ook zij vallen nu onder Sport Vlaanderen. 

"Een mountainbike of terreinfiets (letterlijk 'bergfiets'), ook wel MTB of ATB (All Terrain Bicycle) genoemd, is een fiets gemaakt om offroad te rijden, op onverharde wegen of paden. Dit wordt mountainbiken genoemd."  Bron Wikipedia.

Het trailrunnen is eigenlijk het lopende broertje of zusje van het mountainbiken. Niet onlogisch dat de MTB-routes zich dan ook uitstekend lenen voor het trailrunnen.

Lees meer

De Ardennen zien en dan sterven?

Ons abonnement op de Runner's Lab Trailrun Series van Sportevents moet en zal renderen … Ik vermoed dat daar de verklaring lag. Of was het gewoon typische mannelijke overschatting? Nieuwelingen in het trailrunnen, maar laat ons eens gaan lopen in de Ardennen! We schrijven ons in de voor Trail de la Soupe in La-Roche-en-Ardenne op 14 februari. Gelukkig was de 17 km in Maarkedal eind januari met zijn 280 hoogtemeters ons goed bevallen. Het enige dat dit een beetje benaderde voor mij was de 20 km van Brussel met 210 hoogtemeters. Ondertussen 2 jaar geleden. Om maar aan te tonen dat we geen getrainde klimbenen hebben. Integendeel.

Lees meer

Trailrunnen in de achtertuin

In het Waasland biedt Waasmunster de meeste mogelijkheden om maximaal en gevarieerd op onverharde paadjes te lopen. Wanneer ik echter gewoon van thuis wil vertrekken zitten er sowieso iets meer verharde stukken tussen. Toch heb ik een drietal niet al te lange lussen - maximaal onverhard - voor een doordeweekse loop. Bij deze routes kan ik van thuis starten of naar het startpunt fietsen.

Lees meer

Geen toelating ...

We hebben alle begrip voor de moelijke situatie waarin bestuurders beslissingen moeten nemen in deze corona-tijden. En de volksgezondheid primeert natuurlijk. Toch moet het echt wel ontmoedigend zijn voor organisatoren die steeds last-minute de toelating voor hun evenement zien ingetrokken worden. We willen ze via deze weg alvast een hart onder de riem steken. Het is niet evident voor organisatoren. Ze zijn er rotsvast van overtuigd dat hun evenement in alle veiligheid kan doorgaan. Ze hebben extra voorbereidingen getroffen en veel overlegd met verschillende instanties.  Draaiboeken gemaakt. Winstmarges sowieso zien slinken door spreiding en beperking van het aantal deelnemers. Om dan mee te maken dat je toelating wordt ingetrokken en toch niet opgeven en volop gaan voor het volgende evenement, daar doen we ons hoedje voor af!

Lees meer

Een kort pad is ook een pad!

De opzet van deze website is o.a. het trailrunnen voor iedereen te promoten. Trailrunnen komt vaak in the picture op Instagram, Facebook, websites, … als een extreme sport. Natuurlijk kijken ook wij vol bewondering naar de ultralopers en mountainrunners. Maar trailrunnen is veel meer dan die bovenmenselijke prestaties. Gelijk welke afstand je loopt, gelijk welke snelheid je haalt, … dit speelt geen enkele rol. Wat dan wel?  Geniet van je loop in de natuur!
Geniet van het slijk op je kuiten, van het kleine sprongetje over de plassen, van het dwalen door het bos, van het balanceren op de krakende sneeuw … vooral van gewoon je eigen weg te zoeken.

Lees meer

Lopen met een GPS handheld

Mijn vader heeft ooit - in die tijd - een gesofisticeerde fiets GPS gekocht: een Garmin Edge 705. Zo een fiets GPS werkt volledig anders dan de toen courante losse auto GPS. De jongere lezers kennen die misschien ook niet meer? Ze zijn bijna uit de markt verdwenen door vaste navigatie in de auto of navigatie via een app op de smartphone. Die fiets GPS was te ingewikkeld en vergaarde dus stof in de kast. Heel recent haalde mijn vader die plots te voorschijn met de vraag “kun jij daar iets mee doen?”. Op dat moment was ik net volop routes aan het uittekenen op RouteYou om te lopen. En zocht ik ook naar info over lopen met gps. Het idee groeide al om zo een handheld gps toestel aan te schaffen. Maar dat kost best wat geld en zou het wel handig zijn tijdens het lopen? Mijn vaders oude fiets GPS heeft wat hetzelfde formaat als die GPS handhelds. Dus het kwam super uit om daar even proef mee te draaien. En indien succesvol kon ik nog altijd uitkijken naar een recenter en handiger exemplaar.

Lees meer

Het gaat hard!

De liefde voor het trailrunnen kent een vlugge start. Op heel korte termijn heb ik me er een beetje in verdiept. En naast het zelf uitstippelen van routes, en het lopen van bewegwijzerde routes hebben we ook de loopevementen ontdekt. Vroeger heb ik al eens sporadisch deelgenomen aan een city trail of een gewone stadsloop. Maar nu in coronatijden hebben we veel tijd vrij in het weekend. Bovendien hebben de organisatoren door het kleinschaliger te houden en te verspreiden over meerdere dagen, een coronaveilige manier gevonden. Geen gelijktijdige start in grote waves. Maar druppelsgewijs individuele groepjes laten vertrekken. Ze doen dit top!

Lees meer

  • 1
  • 2

Loopkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31