strava

trailrunners

Lopen met een GPS handheld

Mijn vader heeft ooit - in die tijd - een gesofisticeerde fiets GPS gekocht: een Garmin Edge 705. Zo een fiets GPS werkt volledig anders dan de toen courante losse auto GPS. De jongere lezers kennen die misschien ook niet meer? Ze zijn bijna uit de markt verdwenen door vaste navigatie in de auto of navigatie via een app op de smartphone. Die fiets GPS was te ingewikkeld en vergaarde dus stof in de kast. Heel recent haalde mijn vader die plots te voorschijn met de vraag “kun jij daar iets mee doen?”. Op dat moment was ik net volop routes aan het uittekenen op RouteYou om te lopen. En zocht ik ook naar info over lopen met gps. Het idee groeide al om zo een handheld gps toestel aan te schaffen. Maar dat kost best wat geld en zou het wel handig zijn tijdens het lopen? Mijn vaders oude fiets GPS heeft wat hetzelfde formaat als die GPS handhelds. Dus het kwam super uit om daar even proef mee te draaien. En indien succesvol kon ik nog altijd uitkijken naar een recenter en handiger exemplaar.


handheldGelukkig heb je vandaag het oneindige wereldwijde web, waardoor ik nog info vond over dit 10 jaar oude toestel. Na een update bleek eigenlijk alles nog goed te werken. Zelfs geen batterijproblemen. Enkel de geïnstalleerde kaart leek toch vooral op fietsten georiënteerd. Opnieuw een beetje googelen en dat bracht me naar openstreetmap.org.

“OpenStreetMap is een kaart van de wereld, gemaakt door mensen zoals u en vrij te gebruiken onder een open licentie.”

 

De eerste test speelde ik op veilig en koos voor een wandeling. Dit legde al onmiddellijk een pijnpunt bloot. Een wegje was afgesloten en we moesten een alternatieve route zoeken. Dat ging vlot door kaart te lezen op de GPS. Maar daarna was het toestel wel volledig de draad kwijt bij het navigeren. Wanneer we opnieuw op de route waren, werden we steeds opnieuw naar het beginpunt geleid. We hebben de navigeerfunctie maar afgezet en gewoon verder op de kaart gekeken hoe we moesten wandelen.

De tweede test was in mijn eigen gemeente. Nu wel al lopend, maar in een gekende omgeving. Opnieuw had ik hetzelfde probleem. Ik nam na enkele vlotte kilometers een 100 meter een verkeerd stuk en de verwarring sloeg opnieuw toe. Na wat denkwerk dacht ik dat het misschien lag aan het soort route dat ik maakte in RouteYou. Ik maakte ze als lus, met zelfde begin- en eindpunt. Ik hoopte dat daar het probleem lag. De volgende route zorgde dat ik het eindpunt enkele honderden meters van het beginpunt lag. Dit verliep inderdaad veel beter. Alleen liep het hier eerst mis met een paadje vanop RouteYou dat eigenlijk gewoon een akker bleek te zijn. En ook een eind verder waren een aantal weggetjes niet te vinden (in bovendien een bos met duidelijk privé-bord). Maar eens terug op de route werkte het wel.

De derde was voorlopig ook de laatste test. Ondertussen heb ik ntdekt dat ik op mijn sporthorloge blijkbaar ook gpx bestandjes kan activeren. Hierover schrijf ik zeker nog een volgende keer een artikel. Wel kan ik al zeggen dat vanwege toch ook wat beperkingen met die horloge, het lopen met een handheld geen afgesloten hoofdstuk is. Tot hiertoe nog geen compleet succes. Maar het in de hand houden tijdens het lopen van de GPS voelde niet onwennig in tegenstelling tot wat ik verwachtte. Het was makkelijk af te lezen. Het gaf zelfs iets extra uitdagends en een nieuwe variatie aan het lopen. De problemen lagen dus vooral bij de werking (of mijn kennis) van de oude gps en ook een stuk bij de uitgestippelde route. Een nieuwe GPS handheld staat ondanks die moeilijkheden toch nog op het verlanglijstje. Wordt vervolgd!

Loopkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30