strava

trailrunners

Wat is trailrunning?

Is er een officiële definitie van wat trailrunning is? Waarschijnlijk wel, maar het maakt eerlijk gezegd niet veel uit. Trailrunning, natuurlopen, off-road lopen, … al deze termen dekken de lading. Het komt er grofweg op neer dat je vooral door de natuur op onverharde paadjes loopt. De ene zegt minstens 70% onverhard, de iets strengere 90% en de die-hard (no pun intended) 100%. Het gaat het vooral om de instelling. Waarom een supermooie route negeren als er enkele procenten te veel verharde wegen inzitten? De ene regio leent er zich gewoon beter toe dan de andere. En iedereen mag zich trailrunner noemen.

Zoek je in de natuur naar meer beleving en variatie bij het lopen i.p.v. de loutere strijd voor snellere tijden? Dan ben je hier op de juiste plek.

VOORDELEN

  • genieten van de prachtige natuur
  • ongelooflijk veel variatie: zand in duinen en op strand, zachte zandweggetjes op de heide, steen en rotsen in de bergen
  • meer kracht en bovenlichaam traint mee door het balanceren
  • ongelooflijk veel variatie: modder in regenachtige weken, sneeuw en ijs in de winter, stoffig zand op een zomerse dag
  • zachte ondergrond beter voor gewrichten
  • ongelooflijk veel variatie: van vlak, over licht glooiend, tot heuvelachtig en zelfs stijle bergwanden
  • speels en minder stresserend, maar toch met volle concentratie
  • en jawel genieten van de prachtige natuur (ik durf al eens in herhaling vallen ;-) )
  • spontane intervaltraining

HOE BEGIN JE ERAAN?

Trailrunnen is bij mij heel spontaan ontstaan. Op zoek naar nieuwe routes in mijn woonomgeving kwam ik meer en meer op onverharde paadjes terecht. Die paadjes lagen er ook nog eens lekker modderig bij. Wat de funfactor van het lopen exponentieel verhoogde. En dan begin je googelen en start een nieuw avontuur! De eerste trailrunningschoenen aangeschaft na wat opzoekingswerk. Zoeken  naar nieuwe routes. Een volgende stap was hetzelf uitstippelen van route en op gps lopen. En dan bleken er - zelfs in coronatijden - met ups and downs toch trailrunevenementen plaats te vinden. Ik beschrijf hier kort een goeie 3 maanden. Het kan snel gaan! Want ondertussen zijn wel zelfs al omhoog gekropen in de Ardennen. En vooral: ik besliste deze nieuwe passie te delen via deze website en social media ... Het wordt een uit de hand gelopen hobby :-)

 

WAT HEB JE NODIG?

Het belangrijkste zijn trailrunningschoenen. Daar heb je echt super veel plezier van. Niet twijfelen.

Gps-(horloge) is een leuke extra als je een eigen uitgestippelde route doet (of een slecht bewegwijzerde route).

Wil je meerdaags lopen dan heb je natuurlijk specifiek trekkersgerief nodig (Rugzak/loopvest, lichtgewicht tent, slaapzak, …)

Maar vooral goesting! En loopvriendjes die je goesting delen, werkt ook super motiverend! Volg ons alvast op instagram en misschien vind je daar wel nieuwe loopvrienden?

 

 

Routes maken ...

... of zoeken. Hier enkele sites en/of apps om zowel bestaande routes te vinden of zelf je eigen routes te creëren.

Route You style=
AllTrails
Komoot
Trailroutes

Over ons

Ik ben Bart. Ik ben geen ultraloper. Ik loop niet onder 4 min./km. Wanneer ik in de bergen ben, ga ik meestal omhoog met een lift en naar beneden op 2 latten.

Lees meer ...

Loopkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31