strava

trailrunners

Sneller en verder lopen?

Ik heb nog nooit zoveel gelopen als de laatste maanden. De conditie is beter dan ooit. Ik sta vooral versteld van mijn huidig recuperatievermogen. Vroeger liep ik 2 maximaal 3 keer in de week. Sowieso had ik daarbij een rustdag nodig tussen 2 loopsessies. En wanneer ik stevig in het rood ging, zelfs meerdere dagen: herstellen van pijntjes herstellen en oververmoeide benen laten uitrusten.

Tegenwoordig loop ik probleemloos meerdere dagen na elkaar. Ook wanneer ik toch nog eens een PR aanval, valt de lichamelijke schade achteraf mee. Ik ben er van overtuigd dat dit grotendeels komt door het trailrunnen. Vroeger had ik ongeveer een 3 à 4 vaste looproutes volledig geasfalteerd. De drang om snel te lopen was hier constant aanwezig. Ten eerste doordat die routes geen geheimen hebben. Je kent elk kilometerpunt. Ten tweede zijn zo een routes ook gewoon eentonig. Je verkrijgt dus enkel wat afleiding en spanning door de snelheid op te drijven. Zeker omdat ik ook altijd alleen liep. Maar steeds tegen je limiet lopen is natuurlijk de slechtste training - na niet lopen :) — die je kan hebben.

Nu met het trailrunnen heb ik gewoon plezier en afleiding door het parcours. Ik heb ook nu enkele vaste routes maar die zijn uitdagend en leuk op zich. En naargelang de weersomstandigheden liggen er ook nog vaak anders bij. Ik probeer bovendien minstens eenmaal per week een nieuwe route te lopen. Naast veel meer variatie en dus minder saai, is snelheid gewoon van veel minder belang bij het trailrunnen. Je kan  de Vlaamse Ardennen niet vergelijken met een besneeuwde Wase polder of een stuk zandstrand of duin aan de Belgische kust. Tenslotte wil ik, doordat het plezier nu primeert, veel kunnen lopen en hou ik me hierdoor vaak bewust in. Dan weet ik dat ik de volgende dag er opnieuw kan op uittrekken.

Uiteindelijk is het resultaat dat ik steeds sneller en verder kan lopen, maar ditmaal zonder te forceren en dus zonder vervelende pijntjes. Vroeger had ik altijd expliciete doelen qua tijd en afstand in mijn hoofd. Met dat nu los te laten, lijkt vreemd genoeg de progessie veel sneller te gaan.

Maar ik loop niet helemaal doelloos: ik hoop een weekend te lopen met overnachting op een bivakzone met alle materiaal (tentje, slaapzak, … ) mee op de rug. Om zo twee passies - lopen en kamperen - te combineren. Het mooiere lenteweer is in aantocht, het kampeerseizoen nadert ... Wordt vervolgd …

Loopkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30