strava

trailrunners

Van Endomondo over Garmin Connect naar Strava & Garmin Connect

Welke app gebruik jij om je prestaties bij te houden? Sporthorloges geraken volledig ingeburgerd, maar enkele jaren geledene moest je je smartphone meenemen in een vervelend tasje om je loop te registreren. Ik heb zelfs zo mijn nieuwe iPhone na een maand al beschadigd. Op een warme Ten Miles in Waasmunster goot ik water te verfrissing uit over mijn hoofd. Dat bleek daarna een stuk in mijn looprugzakje geraakt te zijn recht op de spikplinternieuwe iPhone. Die zou een hoge mate van waterdichtheid moeten hebben ... maar toch zat er vocht achter het scherm. Uiteindelijk met wat verwarmingswerk heb ik het vocht eruit kunnen dampen. Een jaar later (!) kreeg mijn smartphone batterijproblemen. Dus dit had niet met het bovenstaande accident te maken, maar de vochtsensor in de iPhone was natuurlijk verkleurd en weg garantie. Bon, we dwalen af ... via deze zijweg even terug naar het juiste pad van ons artikel: de app. Ik gebruikte in het begin endomondo. Gewoon omdat ik iemand kende die me dat aanraadde. Een overzichtelijk app die qua design beetje weg had van de eerste facebook maar dan het blauw vervangen door groen.
Ik liep toen zonder hartslagmeter, dus veel meer dan het bijhouden van het aantal kilometers en de snelheid was het niet. Als sociaal medium was het verwaarloosbaar met slechts een handvol gekende medegebruikers.

2,5 jaar geleden kocht ik mijn eerste sporthorloge: Garmin forerunner 35. Hiermee kwam automatisch het gebruik van de app Garmin Connect. Nieuw voor mij ook was de ingebouwde hartslagmeter.  Met kennis van je hartslag lopen zorgde wel voor gevarieerder en verstandiger trainen. 

Als sociaal medium is ook deze app verwaarloosbaar met slechts een handvol gekende medegebruikers. En de badges die je verdient gebeuren eerder onverwacht dan dat ze je stimuleren om bepaalde prestaties te leveren. En eerlijk ik gebruik de extra analyses: slaap, stress, … zeker niet actief. De horloge is gewoon veel handiger en praktischer dan het lopen met smartphone. Maar de apps of het nu endomondo of garmin connect is, maakt me niet zoveel uit. Alle prestaties werden nog geüpload naar Endomondo. Maar die app opende ik slechts om mijn ’toptijden” op te zoeken, als ik nog eens een 'recordpoging' wil wagen op een bepaalde afstand. Als je via de website van endomondo gaat, had je daar onmiddellijk een handig overzichtstabel voor.

Ondertussen zat heel de wereld al op Strava. En dat liet ook Endomondo weten. Niet letterlijk, maar in najaar 2020 kreeg ik een mail dat ze er eind het jaar mee ophielden. Ik zou hiermee natuurlijk al mijn gegevens (en toptijden :-) ) van voor mijn garmin periode verliezen. Even googlen en ik ontdekte de mogelijkheid om de data uit endomondo te exporteren en te importeren in Strava. En zo zit ik nu op Strava en wordt het lopen toch ook een sociaal gegevenm. Want hier zitten blijkbaar wel een pak kennissen op. Vanaf nu geef en krijg ik kudos. En na enkele maanden is mijn gevoel een beetje dubbel. Veel hangt af van je persoonlijk haantjesgedrag. Maar ben je van het mannelijk geslacht dan is de kans groot dat je daar een gezonde dosis van hebt. Mij is het ook niet vreemd. Concreet stimuleert Strava me dus wel om meer te lopen. Op andere sociale media je prestaties posten, voelt altijd wat onwennig (het valt dus nog mee mijn haan-gehalte). Maar bij Strava is het gewoon eigen aan het medium. En - waarschijnlijk volkomen onterecht - denk ik dat mijn volgers echt aandachtig volgen wat ik doe. Terwijl ze vermoedelijk in werkelijkheid gewoon blind kudos uitdelen. Maar toch … de drang om ze met kilometers en snelheden te verrassen is er wel. En daar komt dan wat het dubbel gevoel: bij trailrunning is de snelheid relatief. Op dat oranje routelijntje zie je geen modder of hoogtemeters. En al zeker niet het fungehalte … en daar moet ik me soms wel bij de les houden tijdens het lopen: geniet voor jezelf, je loopt niet voor Strava!

Loopkalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31